Polecamy
Ścieżka powrotu
Treść strony
Takich tłumów na Festynie Kociewskim w Zblewie chyba jeszcze nie było! I nic w tym dziwnego, bo organizatorzy postarali się, by było super atrakcyjnie, wesoło i smacznie! I właśnie od tego „smacznie” zacznijmy…
RELACJA Z XXI FESTYNU KOCIEWSKIEGO (CZĘŚĆ 2): NAJLEPIEJ KOCIEWIE SMAKUJE W ZBLEWIE!
A skoro mowa o smacznej kuchni to z pewnością mowa o naszych najlepszych na świecie Paniach Gospodyniach (i Panach Gospodarzach) z Kół Gospodyń Wiejskich z gminy Zblewo. Nie mogło ich zabraknąć na naszym festynie, bo mają rzesze wiernych fanów – miłośników regionalnych specjałów. To właśnie dzięki nim na naszej imprezie pięknie biło serce Kociewia – z całą jego kulturą, gościnnością i swojskimi smakami. Na gości czekały fantastyczne (i pięknie przyozdobione) stoiska kulinarne, a stoły aż uginały się pod wspaniałymi, aromatycznymi i apetycznymi przysmakami kociewskiej kuchni! Był m.in. swojski chleb, kociewski bigos, rumiane racuchy prosto z patelni, gołąbki, smażone i marynowane ryby z kociewskich jezior, grillowane mięsiwa, a nawet… lemoniada konopna! Jednym słowem - nikt nie wyjechał stąd głodny, a smakosze byli wprost zachwyceni!
Jak co roku nie zabrakło konkursu kulinarnego dla naszych KGW. Tym razem tematem przewodnim konkursu był kociewski deser. Panie prześcigały się w pomysłach. Była m.in. szpajza cytrynowa, gryz z jagodami, deser bezowy, tarta z czerwoną porzeczką i agrestem, kaszka manna z frużeliną jagodową, beza ze śmietaną i malinami, mus truskawkowy przekładany śmietaną i kisiel z owoców leśnych. Jury miało wprawdzie słodkie, ale jakże trudne zadanie, bo wszystkie desery były po prostu FANTASTYCZNE I ROZPŁYWAŁY SIĘ W USTACH! Tak - smakowały dokładnie tak, jak wyglądają na poniższych zdjęciach, a może i jeszcze bardziej! Ostatecznie zwycięskim deserem została kociewska wersja tortu Pavlowa, przygotowana przez Panie z KGW Bytonia.
Wszystkim Gospodyniom serdecznie dziękujemy za trud i serce włożone w przygotowanie tych wspaniałych deserów i ugoszczenie Gości naszego festynu!