Polecamy
Ścieżka powrotu
Treść strony
ŚWIATOWY DZIEŃ KOCIEWIA W PINCZYNIE
Za nami kolejny Światowy dzień Kociewia, Szkoła Podstawowa w Pinczynie również przyłączyła się do wspólnych obchodów. Ideą tego dnia było wspólne przeżycie emocji związanych z regionem w którym mieszkamy. My mieszkańcy Pinczyna, który jest częścią Kociewia czynnie włączyliśmy się w uświetnienie tego szczególnego dnia. Wszyscy uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w zajęciach projektowych, podczas których robili różne rzeczy nawiązujące do naszej kociewskiej tradycji. Każda klasa przygotowała lapbook, w którym uczniowie wypisywali kociewskie słowa dotyczące wszelkich kulinariów naszego regionu, następnie dzieci tworzyły plakat, aby zareklamować swoje ulubione kociewskie danie. Była także okazja posmakowania kociewskich smakołyków i obejrzenia przepięknych lalek w stroju kociewskim, wykonanych różnymi technikami przez wszystkie klasy. Tego dnia oglądaliśmy filmy promujące region Kociewia, śpiewaliśmy pieśni charakterystyczne dla naszego regionu, uczyliśmy się naszego kociewskiego hymnu oraz alfabetu a także poznawaliśmy naszą regionalną poezję. Dzień podsumowaliśmy testem oraz quizami kociewskimi a także uroczystym apelem, podczas którego śpiewaliśmy kociewski hymn, oglądaliśmy występy młodszych klas, tańczących kociewskie tańce, czytaliśmy kociewski alfabet oraz poznaliśmy krótką historię naszego święta. Trzeba dodać, że cały dzień odbył się w kociewskiej oprawie, to znaczy dzieci prezentowały się w kociewskich strojach, towarzyszyły nam kociewskie pieśni(jako dzwonki) wzywające na lekcje, mogliśmy zdegustować wiele dań kociewskich uprzednio przygotowanych przez uczniów.
10 lutego to także dla naszej szkoły dzień wyjątkowy, ponieważ żegnaliśmy panią Gabrielę Niemczyk, wieloletnią pracowniczkę kuchni. Pani Gabrysia odeszła na zasłużoną emeryturę, aby odpoczywać i oddawać się swoim ulubionym zajęciom. Dlatego też nasz Dzień Kociewski tematycznie nawiązywał do profesji, jaką zajmowała się pani Gabrysia. Podczas uroczystego apelu, pani dyrektor Iwona Loroch wspominała specjały kulinarne, wyczarowywane przez panią Gabrysię, podziękowała za wieloletni trud i serce włożone „dożywianie ” prawie całej szkoły. Dzień minął szybko w miłej atmosferze i już nie możemy doczekać się przyszłego roku abyśmy mogli wspólnie świętować ten ważny dla nas Kociewiaków dzień.
(Bernadeta Ptak, Dagmara Siwek)